Blog

 

5 Návodů jak získat sebevědomí a sebedůvěru

 

Lidé s nízkým sebevědomím a sebedůvěrou bývají velmi citliví na názory od druhých lidí a sami sebe vnitřně často kritizují. Velmi často trpí pocitem, že je nikdo nemá rád a myslí si, že jsou horší než ostatní a nezaslouží si štěstí ani lásku.

 

 

CO JE TO SEBEVĚDOMÍ

 

Sebevědomí je jednoduše víra v sebe samého. Jde o vnitřní hodnotu. Jinými slovy jde o to jak se přijímáš, oceňuješ a jestli máš rád sám sebe a jak moc si vážíš sám sebe. Jde o postoj k sobě, který určuje ve velké míře kvalitu života a to ve všech životních oblastech. Jedna z oblastí, která je ovlivněna nízkou sebedůvěrou jsou vztahy. Možná nevěříte v sebe v to, že si zasloužíte lásku nebo úžasného partnera, či partnerku. Velmi častý problém je ,, žárlivost. “ Ve skutečnosti je to problém se sebevědomím a nezpracovaná sebeláska.

 

 

Další projevy nízké sebedůvěry a sebelásky:

 

  1. Agresivita a závist
  2. Ponižování sebe sama i druhých
  3. Pocity viny, sebeobviňování
  4. Nevěra, týrání partnera
  5. Poruchy příjmu potravy
  6. Přepracování
  7. Uzavřenost, samota
  8. Náchylnost k nemocem
  9. Alkoholismus, narkomanie
  10. Pocity zmaru
  11. Úzkost, deprese, poruchy osobnosti a jiné psychické nemoci
  12. V extrémních případech vede nízké sebevědomí až ke ztrátě identity

 

 

Sebevědomí a sebeláska vždy vychází zevnitř ven. Nelze ho získat nikde z vnějšího světa, ani z jiných vnějších vlivů. Všechny lichotky, pochvaly, ujištění a další komplimenty, které vám někdo složí, je jen chvilkový stav a plyne to z našeho ega, ale ne z našeho vnitřního zdroje vědomí, nebo srdce. 

 

 

Sebevědomým člověkem se můžete stát jen vnitřní změnou a sebepoznáním. Vaše transformace musí vycházet z vnitřní změny, která se demonstruje následně ve vašem vnějším světě. Úroveň důvěry pramení z vaší duchovní podstaty. Je to odhalení duchovní pravdy o tom, kdo jste, bez masek jakéhokoliv druhu.To je také důvod, proč často používám při konzultaci otázku ,,kdo jsi”.

 

 

Jak tedy zvýšit sebedůvěru ?

1. Afirmace

Afirmace je tak trochu věda, ale pokud se správně používají a vytvoří, můžou velmi dobře sloužit k dosažení sebedůvěry a sebelásky. Jde vlastně o opakování pozitivní myšlenky, která vás přiblíží ke skutečnosti. Ať už jde o tvrzení typu „ Cítím se sebejistá a sebevědomá.“ nebo např. „Zasloužím si žít šťastný život.“, všechny udržují pozornost na úspěšné zdolání všeho, čeho zrovna chceme dosáhnout. Důležitý aspekt je dosáhnout dobrého pocitu a pozorovat myšlenky. Ať jde zrovna o zdraví, vztahy, kariéra, peníze a podobně. Sám využívám tuhle strategii víc jak 300 dnů v roce. Díky tomu si efektivně a vědomě vytvářím, nové vzorce myšlení na podvědomé úrovni mysli. To má za následek změnu myšlení a tím i výsledek. Je to velmi jednoduchá metoda, jak si zajistit přesně to, co chcete a po čem toužíte. Na afirmace nedám dopustit. To je také důvod, proč jsem vytvořil víc, jak 100 afirmačních tvrzení, které se speciálizují na sebevědomí a sebelásku a jsou momentálně dostupné na tomto odkazu. Afirmace pro posílení sebelásky a sebevědomí

 

2. Představivost

Nejen říkat, ale i představovat. Zkuste si představit konkrétní situace, které nastanou pokud se vám něco podaří z čeho máte strach. Přemýšlejte nad tím. Jak toho dosáhlo vaše imaginární já? Stojí to za to? Cítíte se u toho dobře? Budete se cítit lépe, až toho doopravdy dosáhnete ? Vizualizace, je další z velmi účinných nástrojů. Tento nástroj není až tak jednoduché využívat. Je dobré, když si nastudujete nějaké techniky, jak efektivně získat díky vizualizaci přesně to po čem už dlouho toužíte. Díky neurolingvistickému programování mysli, jsem se naučil a uvedl do praxe několik krásných technik pro vizualizaci.

 

3. Postavení těla, výraz ve tváři

Přímý pohled do očí, úsměv a vzpřímený postoj by měl být základ každého sebevědomého člověka. Co takový úsměv ? Ten produkuje v našem mozku pozitivní emoce. Negativita a rezignovanost na život vás nikam neposunou. Také je potřeba se obklopovat pozitivními lidmi, protože není nic horšího, než být v blízkosti negativních osob. Síla řeči těla je obrovská. Jelikož má velký vliv na naše podvědomí a tím také na sebedůvěru a sebevědomí.

 

4. Naučit se říkat „ne“

Ne. Tak jednoduché slovo, ale vyslovit ho při nějakém důležitém rozhodnutí může být pěkně složité. Ozvat se, když se nám něco nelíbí, překročit ten práh strachu a říct to slovo může být klíčem ke zvětšenému sebevědomí. Je potřeba říct NE sebekritice a svým chybám. I to nám může pozitivně změnit život. Jak ale na to ? Díky NLP technikám jde zajistit pocit vnitřní síly a sebedůvěry velmi rychle. Velmi efektiví a účinná strategie je najít si kouče, který vás provede speciální technikou, která vám dodá potřebné zdroje. Kdyby jste měli chuť poznat tyto efektivní nástroje, můžete se přihlásit momentálně na první e-mailovou konzultaci zdarma. Odkaz zde: Koučink a NLP

 

5. Dotahovat věci do cíle

Není nic lepšího, než skutečné výsledky, které za sebou máte. Proto se snažte jít vždycky za svým cílem a nemusí jít ani o nijak velkolepé vize a sny. Začněte malými cíli od nichž se odpichujte, mluvte o nich a nesnižujte jejich hodnotu. Brzy přijde čas, kdy se k vám přidají i ostatní a vy zjistíte, jak ohromně důležité pro sebevědomí jsou výsledky. Téma cílů pokládám za jednu z nejdůležitějších součástí na životní cestě. To je důvod, proč se budu tomuto tématu věnovat celý rok 2020. Šířit do podvědomí lidí informace, jak získat to po čem toužíte. Téma cílů a snů pokládám za základní desku na které by se mělo stavět vše ostatní. Proto jsem vytvořil transformační meditaci na cíle a sny ve všech oblastech života. Odkaz zde: Afirmace – Cíle a Sny

 

 

Závěrem

Věřím, že vás tento obsah oslovil a dal vám malý návod, kde a jak začít. Jestli máte chuť v životě opravdu něco změnit a začít žít život aspoň trošku jinak, neváhejte už ani jeden den a jděte do akce. Začněte si každé ráno ,, říkat já na to mám a já to dám. “ Začněte snít a vizualizovat. Postavte se před zrcadlo hrdě a čelem. Pamatujte si, nikdo není víc ani míň než jste vy. Všichni jsme si rovni. Všichni jsme originální a jedineční. Každý z nás má talent, který může využít ve svůj prospěch. Naučte se říkat ,, NE „, když je to potřeba. Uvědomte si, že jste svobodní lidé. Máte právo na svůj názor. Co si druzí o vás pomyslí, to je jejich problém. Dotahujte věci do konce. To vám dá vnitřní sílu a motivaci na vaší cestě za cílem a snem. A pamatujte na jedno. Nikdy se nevzdávejte. 

Daniel Diamant

Lifestyle coach a mentor

NLP expert a autor transformačních kurzů